Prof. Dr. Bayram Gündüz İnönü Üniversitesi Rektör Adayı Oldu
İnönü Üniversitesi Rektör adaylığı ile birlikte 16 üniversitesinin rektör adaylığı süreci başvurularının 25 Haziran,
5 Temmuz 2024 tarihleri arasında kabul edileceği öğrenildi.
İnönü Üniversitesi Rektörlüğü için görev süresi Ağustos ayında bitecek olan Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın yerine kimin geçeceği konuşulurken; akademik ve idari tecrübesiyle akademik çevrelerde saygı gören Malatya Turgut Özal Üniversitesi Mühendislik Temel Bilimleri Bölümünde Prof. Dr. Bayram Gündüz özgeçmişi ile adeta göz kamaştırıyor.
Liderlik yeteneği, bilimsel çalışmaları ile adeta buradayım diyen Gündüz’ün, İnönü Üniversitesi'ne rektör olması hâlinde
University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca açıklanan "dünyanın en iyi 3 bin üniversitesi" sıralamasını 878. sırada, Türkiye'de ise başarı sıralamasını 41. sırada tamamlayan Malatya İnönü Üniversitesini ilk 10 üniversite arasına koymayı başaracaktır.
Rektörlük sadece koltuk ve makam sefası sürülecek yerler değildir diyen,
bir Malatya halkının haklı tepkisine artık kulak verilmesi gerekiyor. Rektörlük makamının "Akademik liderlik, finansal yönetim, stratejik planlama, uluslararası temsil yeteneğini" ön plana çıkarması açışından kıymetli olduğunu göz önünde bulundurarak, rektör adaylarının üstleneceği bu önemli görev, sadece İnönü Üniversitesi’nin geleceğini değil bir Malatya'nın geleceğini şekillendirecek.
Bir Rektör Adayı Nasıl Olmalı!
Elbette üniversiteyi yönetecek rektörün akademik olarak yetkin olması, akademik kurumlarda yönetim deneyiminin olması bu seçimin olmazsa olmaz koşulu olarak bilinse de seçilecek olan Rektörün üniversiteye kaynak bulacak girişimci bir ruha sahip olması gerekir.
Sosyal ilişkileri kuvvetli, merhametli, liyakatli, dürüst, çevresi geniş, becerikli ve malî konularda deneyimli bir akademisyen olması gerekir. Başa gelecek rektörün bilime evrensel katkılarının ciddi boyutlarda olması beklenir, aksi takdirde öğretim üyelerinin saygınlığını kazanamayan bir yönetici durumuna düşer ki, bu da bir üniversitenin başına gelebilecek en kötü durumlardan biridir.
Ayrıca seçilecek olan rektörün vizyonu geniş ve gerekli adımları atabilecek ekibi kurup yönetebilecek bir rektör olması gerekir.
İnönü Üniversitesi kadrosunda bulunan, Rektörlük için kolları sıvayan adaylar için, hemşehri rektörlüğü mantığı ile kesinlikle hareket edilmemesi gerekiyor. Zira ehliyet, liyakat, keyfi yönetimlerin önüne geçilemez. Bir kaç aday profilini inceleyenler siyasi bağlantıları kuvvetli özgeçmişi vasat olan adayların rektör seçimleri için siyasi kulislerde nasıl cirit attığını göreceklerdir.
Akademik çalışmaları, üstlendiği idari görevler ve başarılarla dolu özgeçmişi ile sevilen;
Prof. Dr. Bayram Gündüz Peki Kimdir?
1983 yılında Elazığ-Baskil’de doğan Prof. Dr. Bayram GÜNDÜZ, 2005 yılında Fırat Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünden Lisans derecesini (Bölüm Birincisi ve Fakülte Derecesi ile), 2007’de Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Katıhal Fiziği Anabilim Dalında Yüksek Lisans derecesini ve 2011 yılında ise Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Katıhal Fiziği Anabilim Dalında Doktora Unvanını aldı.
2009-2011 yılları arasında Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2011-2017 yılları arasında Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak çalıştı.
Eser Aşamasını 5’te 5 Başarı ile tamamlayarak 13 Ekim 2017 tarihinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nde yapılan sözlü sınavını oy birliği ile geçti ve ilgili tarihte ÜAK Başkanlığınca Doçent Unvan ve Yetkisi almaya hak kazandı. 2017-2019 yılları arasında Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalında Doçent olarak çalıştı. 2019-2022 yılları arasında ise Malatya Turgut Özal Üniversitesi Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümünde Doçent olarak çalıştı. Aralık 2022’den itibaren Malatya Turgut Özal Üniversitesi Mühendislik Temel Bilimleri Bölümünde 'Profesör' olarak çalışmaktadır.
Prof. Dr. Bayram GÜNDÜZ, Ağustos-2018’de Oxford Üniversitesi, Clarendon- Yoğun Madde Fiziği Laboratuvarında Ziyaretçi Araştırmacı olarak bulundu. Başlıca çalışma konuları arasında organik yarı iletkenler, opto elektronik malzemeler, opto elektronik aygıtlar ve Fen Bilimleri/Fizik Eğitimi yer almaktadır: (i) Elektriksel, optik, fotonik ve optoelektronik özellikler; (ii) Elektronik ve optoelektronik cihazların üretimi ve Schottky diyot, P–N heteroeklem diyot, metal-yalıtkan-yarıiletken eklemler, güneş pilleri, ince film transistör, fotodiyot gibi fotofiziksel özelliklerinin ve uygulamalarının araştırılması.
Prof. Dr. Bayram GÜNDÜZ’ün 63’ü SCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış 210’nun üzerinde eseri bulunmaktadır. Atıf Sayısı 1260 civarında, h-endeksi 21 ve i10 endeksi 41’dir. SCI, SCI-Exp kapsamındaki ve etki faktör (impact factor)’ü yüksek farklı dergilerde 220’den fazla “Hakemlik” yapmıştır. Çok sayıda Lisans ve Lisansüstü dersleri verdi/vermektedir. Fen Bilgisi Eğitimi ve Fizik Bilim Dalı Alanında birçok öğrencinin Yüksek Lisans Tezini yönetmiştir ve hala Biyomedikal Mühendisliği veFizik Anabilim Dalında ders/seminer/tez aşamasında olan birçok lisansüstü öğrencisine Danışmanlık yapmaktadır. 15 farklı TÜBİTAK ve/veya BAP Projesinde Yürütücü ve/veya Araştırmacı olarak çalışmaktadır. Çok sayıda BAP, Avrupa Birliği, TÜBİTAK Bilim-Toplum ve AR-GE niteliğindeki Projelerde Uzman Danışman/Çevrimiçi Değerlendirici/Panelist/Dış Danışman olarak görev aldı. Ayrıca, birçok Yüksek Lisans ve Doktora Tez Savunma sınavlarında jüri üyesi olarak görev yapmıştır.
Prof. Dr. Bayram GÜNDÜZ, Çin-Akademik Değişim Bilgi Merkezi tarafından AI Akademik Uzmanlık ve Akademik Editörlük görevlerine layık görülmüş ve bu alanlarda hala görev almaktadır. Ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda farklı dergilerde Editör Yardımcısı, Yayın Kurulu, Genel Yayın Yönetmeni/Alan Editörü ve Konu Editörü olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Bayram GÜNDÜZ, üst üste 4 yıl Türk Eğitim Vakfı Bölüm Birinciliği Ödülü, Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Lisans Bölüm Birinciliği Ödülü, TÜBİTAK Türkiye Adresli Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik Programı (UBYT) Ödülleri, En İyi Makale Ödülü (Best Paper Award), En İyi Sunum Yapan Ödülü (Best Presenter Award), Akademik Teşvik Üniversite 1.si Ödülü gibi ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda farklı ödüllere layık görülmüştür. Erasmus Programı Akademik Personel Eğitim Alma/Verme Hareketliliği kapsamında bir çok ülkeye görevli olarak gitmiştir.
Muş Alparslan Üniversitesi’nde; Bilimsel Araştırmalar-Yayınlar ve Projeler Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAYPUAM) Müdürü, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı, Farabi Değişim Programı Ofis Başkanı, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı, Fen Bilimleri Dergisi Editör Yardımcısı, Farabi Değişim Programı Koordinatör Yardımcısı, Merkezi Araştırma Laboratuarları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı gibi birçok idari görevde bulundu. Prof. Dr. Bayram GÜNDÜZ, TÜBİTAK Başkanlığı tarafından 2018-2019 döneminde 4006-TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı Muş İl Temsilcisi olarak görevlendirildi. Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde; Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon Üyesi, YÖS (Uluslararası Yabancı Uyruklu) Sınav Komisyon Üyesi, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı ve Etik Kurul Üyesi olarak görev aldı. Ayrıca, hala Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksekokulu Müdürü, Senato Üyesi ve Fizik Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Bayram GÜNDÜZ, farklı ülkelerde yüz yüze ve çevrim içi düzenlenen birçok konferansa Genel Kurul, Ana Konuşmacı ve Davetli Konuşmacı olarak davet edilmiş ve katılmıştır. 1., 2. ve 4. cüsünde Konferans Komite Başkan Yardımcısı olarak görev aldığı Uluslararası Fizikokimya ve Fonksiyonel Malzemeler Konferansının 3. cüsü olan PCFM 2020 Konferansını, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ev sahipliğinde 22-24 Eylül 2020 tarihlerinde Konferans Komite Başkanı olarak düzenlemiştir.
Evli ve üç çocuk babası olan Prof. Dr. Bayram Gündüz, iyi derecede İngilizce, orta düzeyde Arapça bilmektedir.
|