Haber Detayı
06 Mart 2021 - Cumartesi 16:14
 
Güvenç Mahallesi İçme Suyunda Arsenik Tespit Edildi
Hekimhan'a Bağlı Güvenç Mahallesi İçme Suyunda Arsenik Tespit Edildi.
Sağlık Haberi


HEKİMHAN - GÜVENÇ MAHALLESİ İÇME SUYUNDA ARSENİK TESPİT EDİLDİ!

Hekimhan Güvenç Mahallesi muhtarı Feyzullah Çelebi ,  Malatya ve Kayseri Halk sağlığı laboratuvarlarında yapılan Su analiz sonucunda mahallenin  içme sularında yüksek oranda ARSENİK tespit edildiğini söyledi.

 

Han Yolu Doğa Ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu kurucu üyeler arasında da bulunan Hekimhan Güvenç Mahallesi muhtarı Feyzullah Çelebi Mahallindeki ölümlerin büyük bölümünün kanserden olduğunu gerekçe göstererek içme sularının maden sahasından geldiği belirterek sağlık açısından uygun olup olmadığının araştırılması ve su analizinin yapılması  08/01/2021 tarihinde Malatya Sağlık İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunmuş. MALATYA VE KAYSERİ Halk sağlığı laboratuvarlarında yapılan Su analiz sonuçlarının kendisine ulaştığını bildiren Muhtar Feyzullah Çelebi içme sularında yüksek oranda ARSENİK tespit edildiğini söyledi. Sağlık İl Müdürlüğünün İlgili raporları MASKİ'ye bildirildiğini ve kendisininde MASKİ yetkilileri ile görüştüğünü, MASKİ yetkililerinin gerekli çalışmaları yapacağını açıkladı.

 

‘’Hiçbir zenginlik bir canlının hayatından daha değerli değildir.’’

Hekimhan Güvenç Mahallesi muhtarı Feyzullah Çelebi  Bu nedenle Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıkları Koruma Platformu olarak olayın takipçisi olacağız dedi.

 

Arsenik Nedir? Zararları Nelerdir?

Arsenik, kurşun ve bakır gibi elementlerinin içerisinde çokça yer alan yarı metal yapılı kimyasal elementtir. Doğada çok fazla bulunur. Suyun içinde dahi küçük düzeylerde de olsa arsenik yer alırken kullanım hatalarından dolayı zehirlenme durumları yaşanır. Geniş kullanım alanına sahip olan arsenik, periyodik tabloda 5A grubunda yer alırken atom numarası ise 33’dür. “As” sembolü ile gösterimi yapılan kimyasal maddenin hem metal hem de ametal özelliğine sahip olduğu da bilinir.

 

Arsenik, kayalarda ve toprakta, suda, havada ve bitkilerde ve hayvanlarda bulunabilen doğal bir elementtir. Bazı tarımsal ve endüstriyel kaynaklardan çevreye de salınabilir.

 

 

Bazen saf bir çelik gri metal olarak bulunmasına rağmen, arsenik genellikle kimyasal bileşiklerin bir parçasıdır. Bu bileşikler 2 gruba ayrılır:

İnorganik bileşikler (karbon dışındaki elementlerle birleşik arsenik): Bu bileşikler endüstride, inşaat ürünlerinde (bazı “basınçlı işlem görmüş” ormanlarda) ve arsenikle kirlenmiş suda bulunur. Bu, daha toksik olma eğilimi gösteren ve kanserle bağlantılı olan arsenik formudur.

 

Organik bileşikler (karbon ve diğer elementlerle birlikte arsenik): Bu bileşikler inorganik arsenik bileşiklerden çok daha az toksiktir ve kansere bağlı olduğu düşünülmez. Bu bileşikler balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi bazı gıdalarda bulunur.

 

Arsenik Nerelerde Kullanılır?
Arsenik bileşikleri aşağıdakiler dahil olmak üzere birçok şekilde kullanılmıştır:

Basınç uygulanmış kerestede koruyucu olarak

Böcek ilaçlarında

Hayvan postlarında koruyucu olarak

Kurşun (kurşun asitli piller gibi) ve bakır gibi bir katkı maddesi olarak

Bazı cam imalatlarında

Yarı iletkenlerde elektrik bağlantılarını güçlendirmek için arsin gazı olarak

Arsenik daha yüksek dozlarda zehirli olsa da, bazı ilaçlarda da kullanılmıştır. 1800’lerde ve 1900’lerin başında, arsenik yaygın olarak sifiliz ve sedef hastalığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Akut promiyelositik lösemi olarak bilinen nadir bir kan kanserini tedavi etmek için hala bir arsenik formu kullanılır.

 

Arsenik kansere neden olur mu?
Yüksek arsenik seviyelerine maruz kalmak, çeşitli kanser türlerine bağlanmıştır.

 

Araştırmacılar, bir madde veya maruziyetin kansere neden olup olmadığını anlamaya çalışmak için 2 ana çalışma türünü kullanmaktadır. (Kansere neden olan veya kansere neden olan bir maddeye kanserojen denir.)

 

Laboratuarda yapılan çalışmalarda, hayvanlar, tümörlere veya diğer sağlık sorunlarına neden olup olmadığına bakmak için bir maddeye (genellikle çok büyük dozlarda) maruz kalmaktadır. Araştırmacılar, kanser hücrelerinde görülen değişiklik türlerine neden olup olmadığını görmek için bir laboratuar çantasındaki normal hücreleri de maddeye maruz bırakabilirler. Bu tür çalışmalardan elde edilen sonuçların insanlar için geçerli olup olmayacağı her zaman açık değildir, ancak laboratuar çalışmaları, bir maddenin yaygın olarak ortaya çıkmadan önce insanlarda kansere neden olup olmayacağını anlamak için en iyi yoldur.

 

Başka bir çalışma türü, farklı insan gruplarındaki kanser oranlarına bakmaktadır. Böyle bir çalışma, bir maddeye maruz kalan bir grupta kanser oranını, maruz kalmayan bir gruptaki orana göre karşılaştırabilir veya genel popülasyonda beklenen kanser oranına göre karşılaştırabilir. Ancak bazen bu çalışmaların sonuçlarının ne anlama geldiğini bilmek zor olabilir, çünkü sonuçları etkileyebilecek diğer birçok faktörün hesaplanması zordur.

 

Çoğu durumda, ne tür bir çalışma kendi başına yeterli kanıt sağlamamaktadır, bu yüzden araştırmacılar, bir şeyin kansere neden olup olmadığını anlamaya çalışırken, hem laboratuvar temelli hem de insan çalışmalarına bakarlar.

 

Arsaneğin Zararları

Kısa süreli maruz kalma sonucu:

Yüksek düzeyde arsenik solunması, boğaz ağrısı ve tahriş olmuş akciğerlere neden olabilir.

Yüksek düzeyde arsenik yutmak, benzer şeylere neden olabilir:

Karın ağrısı

Mide bulantısı ve kusma

İshal

Kas zayıflığı ve kramp

El ve ayaklardaki “iğneler ve iğneler” duyumları

Cilt değişiklikleri veya döküntüleri

Morarma (kan damarı hasarı nedeniyle)

Yeterince yüksek miktarda arsenik maruziyeti ölümcül olabilir.

Cilt ile temas, kızarıklığa ve şişmeye neden olabilir, ancak diğer sağlık sorunlarına neden olabileceği bilinmemektedir.


Uzun süreli maruz kalma Sonucu:

Daha uzun süre boyunca daha düşük arsenik seviyelerine maruz kalmak, yukarıda sıralanan aynı sağlık sorunlarının çoğuna neden olabilir. Ayrıca sonuçlanabilir:

Düzensiz kalp atışı

Karaciğer ve böbrek hasarı

Yorgunluğa ve artmış enfeksiyon riskine yol açabilen kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin kıtlığı

Cilt değişiklikleri, kronik arsenik maruziyetin yaygın bir belirtisidir. Değişiklikler, koyulaşan deri lekelerini ve genellikle avuç içi ve ayak tabanı üzerinde kalınlaşmış deri bölgelerinin görünümünü içerebilir.

Kaynak: (BLT) - Bülten Editör: Hidayet Özpolat
 
Etiketler: Güvenç, Mahallesi, İçme, Suyunda, Arsenik, Tespit, Edildi,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Bugün Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz ?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
41
42
0
2
13
15
2
Fenerbahçe
36
40
2
3
11
16
3
Samsunspor
29
29
4
2
9
15
4
Eyüpspor
27
25
4
6
7
17
5
Göztepe
25
28
4
4
7
15
6
Beşiktaş
25
24
4
4
7
15
7
Başakşehir
22
25
5
4
6
15
8
Antalyaspor
21
20
6
3
6
15
9
Konyaspor
20
18
6
5
5
16
10
Rizespor
20
16
7
2
6
15
11
Kasımpasa
19
20
4
7
4
15
12
Gaziantep FK
18
20
7
3
5
15
13
Sivasspor
18
20
8
3
5
16
14
Alanyaspor
17
15
6
5
4
15
15
Trabzonspor
16
23
5
7
3
15
16
Kayserispor
15
15
6
6
3
15
17
Bodrumspor
14
12
9
2
4
15
18
Hatayspor
9
13
8
6
1
15
19
A.Demirspor
5
12
12
2
1
15
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı