Haber Detayı
01 Haziran 2021 - Salı 12:23
 
Evinizin Deprem Riskini Ücretsiz Olarak Sorgula
Artık “Deprem Riskim” uygulaması ile binaların riskini yüzdesel olarak hesaplayabilirsiniz.
Bilim ve Teknoloji Haberi


Evinizin deprem riskini artık ücretsiz olarak sorgulayabileceksiniz.

Deprem bölgesindeki bir evin dayanıklılığını ölçmek için geliştirilen “Deprem Riskim” uygulaması riski yüzdesel olarak hesaplıyor. Uygulamaya, binalarının fotoğrafını çekip yapım yılını sisteme giren vatandaşlar, binanın risk değerini sunulan raporla öğreniyor.

 

Evinizin deprem riskini artık ücretsiz olarak sorgulayabileceksiniz. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, geliştirdikleri “Deprem Riskim” uygulaması ile binaların riskini yüzdesel olarak hesaplayabildiklerini açıkladı. Türkiye'nin her yerinden tüm vatandaşların rahatlıkla indirip deprem risk durumunu sorgulayabilecekleri uygulama ile binaların risk raporu da alınabilecek.

 

Afet risk ve zarar azaltma kapsamında ülke olarak gidecek çok yolumuz olduğunu belirten Prof. Dr. Hakan Kutoğlu deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların ücretsiz olarak binalarının deprem riskini sorgulayıp risk raporu alabileceğini açıkladı. Ücretsiz deprem riski uygulaması nın vatandaşların işini kolaylaştıracağını belirten Kutoğlu uygulama hakkında bilgi verdi.

Geliştirilen 'DepremRiskim' uygulaması Google Play, Apple Appstore ve HuaweiAppGalery’den indirilebiliyor.

 

DEPREMRİSKİM MOBİL UYGULAMASI NEDİR?

DepremRiskim Mobil Uygulaması, binanın zarar görebilirliğine ilişkin bir tahmin raporu oluşturulabilmesi için geliştirilmiş, bir deprem hasar tahmin uygulamasıdır.

 

Analizi yapılacak bina koordinat bilgisi haritadan seçilerek ya da GPS konum bilgisi kullanılarak binanın konumu belirlenir. Binaya ait adres bilgileri, fotoğraflar, yapım yılı bilgisi ile FEMA (FEDERAL ACİL DURUM YÖNETİM KURUMU) -154 standartlarına göre hazırlanmış görsellerden bina tipi ve varsa düşey veya plan düzensizliği bilgileri seçilir.

 

FEMA-154 Standartlarında belirtilen Sismik Bölge Derecelerinden Düşük, Orta, Orta-Yüksek, Yüksek, Çok Yüksek değerlerine göre skor hesabı yapılması sonucunda bu binaya ait bir hasar tahmin raporu oluşturulmaktadır.

 

Oluşturulan rapor tamamen kullanıcının sunmuş olduğu bilgiler doğrultusunda hazırlanacak olup, hızlı bir ön değerlendirme niteliğindedir. Binanın gerçek deprem dayanıklılığı ancak uzmanların yapacağı detaylı analiz ve incelemelerle ortaya koyulabilir. Bu nedenle uygulama tarafından üretilen rapor resmi işlemlerde kullanılmamaktadır. Bu uygulama standart binalar içindir.

www.depremriskim.com  adresinden  geniş bilgi ve yükleme yapabilirsiniz...

 

MİLYONLARCA KONUT YÜKSEK AFET RİSKİ TAŞIYOR

Afet risk ve zarar azaltma kapsamında ülke olarak gidecek çok yol olduğunu belirten Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu da şunları söyledi: “Deprem söz konusu olduğunda BM Raporuna göre Risk ve Zarar Azaltma çalışmaları dört dörtlük yapıldığı takdirde, deprem sonrası yapacağınız masraflar 7 kat azalıyor. Dolayısıyla bizim risk ve zarar azaltma evresine daha çok odaklanmamız gerekiyor. Ancak hala milyonlarca konutumuz yüksek afet riski taşıyor. Birçok konut gecekondu niteliğinde ve mühendislik hizmeti almamış.”


2 AYDIR KULLANILIYOR

“Uygulamamız şu anda bütün Türkiye’de sorunsuz bir şekilde çalışıyor” diyen Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, “Tamamen bilimsel veriler kullanılarak hazırlanan ‘DepremRiskim’ uygulaması ile vatandaşlar binalarının fotoğrafını çekip, yapım yılını sisteme giriyorlar. Daha sonra yapı sistemi ile ilgili birkaç soruyu cevaplıyorlar. Uygulama, binanın risk değerini bilimsel bir altyapı çerçevesinde kullanıcıya raporluyor. 2 ayda ciddi anlamda kullanıcı deneyimi oluşturduk” ifadelerini kullandı.

 


HER KULLANICIYA 5 RAPOR

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ve ekibinin özel bir yazılım firmasıyla geliştirdiği, “Deprem Riskim” uygulaması bu soruya cevap bulmayı amaçlıyor. Ücretsiz olarak sunulan aplikasyon sayesinde vatandaşlar evlerinin deprem riskini yüzdesel olarak hesaplayabilecek. Her kullanıcıya 5 adet raporu ücretsiz olarak üretme hakkı tanıyan ‘DepremRiskim’ uygulaması Google Play, Apple Appstore ve HuaweiAppGalery’den indirilebiliyor.

 

DEPREMRİSKİM UYGULAMASI NASIL ÇALIŞIYOR?

‘Depremriskim’ uygulamasının nasıl çalıştığını kendi yaşadığımız binada deneyimledik.

 

Uygulamaya mail adresiyle ücretsiz üye olup giriş yaptıktan sonra çıkan harita üzerinden adresimizi işaretleyerek ya da arama sekmesinden adresi yazarak evin konumunu belirledik.

 

Sırayla, bina bilgileri, bina tipi, düşey düzensizlik, plan düzensizliği bilgilerini girdik. Bilgileri kaydettikten sonra uygulama, zemin tipi analizi, olası sismik tehlikeler için bina görsel tarama raporu, depremsellik bölge analizi gibi verilerden oluşan bir raporlama yaptı.

 

Raporda evimiz, orta-yüksek sismisite, zemin tipi analizi iyi olduğunu gördük. Tüm işlemleri yapmak ise 5 dakikamızı aldı.

 

‘DepremRiskim’ UYGULAMASININ AŞAMALARI

* Uygulama ilk olarak kullanıcılardan analiz yapmak istediği binanın konumunu işaretlemesi isteniyor.

* Daha sonra sırayla, bina yapım yılının, bina tipi, varsa binada düşey düzensizlik, plan düzensizliği bilgilerinin girilmesi isteniyor.

*Kullanıcının harita üzerinde seçtiği konuma göre sismisite bölgesi belirleniyor.

*Ardından da binanın 2007 yılından sonra veya önce yapıldığına ilişkin skor değerleri toplanarak 4 farklı zemin tipi için skorlar belirleniyor.

*Girilen bilgiler doğrultusunda kullanıcıya hangi sismik bölge içerisinde olduğu, kayalık zemin sonuç skoru, çok yoğun ve sert zemin sonuç skoru, yumuşak zemin sonuç skoru, gibi bilgiler veriliyor.

Uygulamayı bu zamana kadar indiren kullanıcıların yaptığı analizde 4 bin 211 bina riskli olarak tespit edilmiş.

 

DepremRiskim: Deprem Hasar Tahmin Mobil Uygulaması Yayında!

Günümüzde karşı karşıya kaldığımız doğal afetlerin başında deprem gelmektedir. Deprem önlenemez fakat yaratabileceği yıkımlar ve zararlar önlenebilir. Bu bilinci ve farkındalığı oluşturmak amacıyla Başarsoft tarafından geliştirilen ‘DepremRiskim‘ uygulamasını tamamen ücretsiz ve kar amacı gütmeksizin kullanıma sunduk.

 

Kullanıcılar uygulama üzerinden bina noktasını harita üzerinden işaretleyerek, adres, yapım yılı ve fotoğraf gibi binaya ait bilgileri girdikten sonra sismik bölge derecesine göre skor hesabı yapabilecekler. Kullanıcıların sağladığı bilgiler doğrultusunda binaya ait zarar görebilirlik raporu oluşturularak kullanıcıya hızlı bir ön değerlendirme raporu sunulmaktadır. Skoru 2’den küçük ise mal ve can güvenliği oluşturabileceği ve bir uzmanla görüşülmesi konusunda kullanıcıya tavsiye verilmektedir. Skoru 3 veya üzeri ise deprem sırasında ve sonrasında kullanıcı için daha güven verici demektir.

 

Uygulama herhangi bir sigorta amacı gütmeden sadece bilgilendirme amaçlı kullanılmaktadır. Deprem dayanıklılığını belirlemek için ileri seviye analizlerin konu uzmanı ile birlikte yapılması gerekmektedir.

 

DepremRiskim’e olan katkılarından dolayı Sayın Prof. Dr. Şenol Hakan KUTOĞLU’na teşekkür ederiz.

 

Mobil uygulama hakkında detaylı bilgi için: https://depremriskim.com/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

 

https://www.karar.com/guncel-haberler/tum-vatandaslari-ilgilendiriyor-ucretsiz-depremriskim-uygulamasi-1618815

Kaynak: (BLT) - Bülten Editör: Hidayet Özpolat
 
Etiketler: Evinizin, Deprem, Riskini, Ücretsiz, Olarak, Sorgula,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Bugün Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz ?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
93
80
1
3
30
34
2
Fenerbahçe
89
89
1
5
28
34
3
Trabzonspor
58
60
12
4
18
34
4
Başakşehir
52
46
12
7
15
34
5
Beşiktaş
51
45
13
6
15
34
6
Kasımpasa
49
56
13
7
14
34
7
Rizespor
49
45
13
7
14
34
8
Alanyaspor
48
49
10
12
12
34
9
Sivasspor
48
41
10
12
12
34
10
Antalyaspor
45
39
11
12
11
34
11
A.Demirspor
41
49
11
14
9
34
12
Kayserispor
40
39
13
10
11
34
13
Samsunspor
39
37
15
9
10
34
14
Ankaragücü
38
42
12
14
8
34
15
Karagümrük
36
41
16
9
9
34
16
Konyaspor
36
34
14
12
8
34
17
Gaziantep FK
34
39
18
7
9
34
18
Hatayspor
33
38
15
12
7
34
19
Pendikspor
30
38
18
9
7
34
20
İstanbulspor
16
26
23
7
4
34
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı