Haber Detayı
13 Kasım 2021 - Cumartesi 10:12
 
Dr. Lezan Keskin, Malatya'da Her 5 Kişiden Biri Diyabetli
Endokrinoloji Uzmanı Dr. Lezan Keskin, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" Nedeniyle 14 Kasım Pazar Günü Saat ; 10.00'da Malatyapark AVM'nin Önünde Bir Etkinlik Düzenleyeceklerini Açıkladı.
Sağlık Haberi


Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doktorlarından Endokrinoloji  Uzmanı Dr. Lezan Keskin, Türkiye geneli  “Malatya diyabette 1. sırada, yani Malatya’da her 5 kişiden biri şeker hastası” diyerek tüm vatandaşları Diyabet konusunda uyardı. Dr. Lezzan Keskin, Türkiye geneli yüzde 13 olan diyabet oranı, Malatya'da yüzde 21 olduğunu ve Malatya'nın Türkiye'de en fazla diyabet hastası olan il olduğunu belirtti.


Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Endokrin Uzmanı olan Lezzan Keskin, hareket ve beslenmenin önemine değinerek, “Doğru bir diyet iyi bir egzersiz, sporu hayatımızın merkezi haline getirdiğimiz zaman diyabet bizden son derece uzak olacaktır” dedi.


Türkiye'nin En Yüksek Diyabet Hastası Malatya'da 

Türkiye'de en fazla diyabet oranının Malatya'da olduğunu ifaden eden Keskin, “Ülkemizde son yapılan çalışmalarda diyabet oranının yüzde 13'lerde olduğu görülmüştür. Malatya bu konuda maalesef bir numara yüzde 21 ile Türkiye'nin en yüksek diyabet oranına sahip. Sebebi ise gelişen teknoloji insan hayatında bazı kolaylıklar yanında kişilerin daha sakin daha durağan bir hayata yönelmeleri. Hareketi azaltmak, ulaşımımızın kolaylığı, yürümeden uzaklaşmak bizi bu yola sevk ediyor. Hareket edelim, doğru beslenelim ve diyabetten uzak duralım. Dolayısıyla doğru bir diyet iyi bir egzersiz, sporu hayatımızın merkezi haline getirdiğimiz zaman diyabet bizden son derece uzak olacaktır” şeklinde konuştu.

 

Endokrinoloji  Uzmanı Dr. Lezan Keskin, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada diyabetin dünyada giderek artan bir sağlık problemi haline geldiğini özellikle Ülkemizde ve Malatya'da son yıllarda diyabet hasta sayısının hızla arttığını belirterek, "Biz de diyabet hastalarımızda farkındalığı arttırmak ve kamuoyunun dikkatini bu hastalığa çekmek için 14 Kasım Pazar Günü Saat ; 10.00'da Malatyapark AVM'nin önünde bir etkinlik düzenleyeceğiz. 

 

Dr. Lezan Keskin, Etkinliğimiz Malatyapark AVM önünden Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bulunduğu yere kadar yapılacak  programa katılmak isteyen vatandaşlarımız ister yürüyerek isterse bisikletle ekinliğe katılabilir dedi.

 

DİYABET HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

Diyabet, günümüzde gittikçe daha fazla sayıda insanı etkileyen ve ömür boyu süren bir rahatsızlıktır. Bir ofiste hareketsiz geçirilen uzun saatler, yağlı, şekerli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi gibi sağlıksız unsurları barındıran yoğun modern yaşam tarzı, diyabetin görülme sıklığının artmasını sağlamaktadır. İki tip diyabet bulunmakta olup, bunlardan biri yaşam tarzında yapılacak birkaç düzenleme ile önlenebilir. İşte bu konuda bilmeniz gerekenler…

 

Diyabet nedir?
Vücudunuz, enerjisini büyük ölçüde yediğiniz yiyeceklerden gelen glikozdan alır. Yemek yediğinizde veya bir şeyler atıştırdığınızda, vücudunuz karbonhidratları parçalayarak beyninize, kaslarınıza ve diğer organlarınıza enerji sağlamak için kullanılan glikoz üretir.

 

Sağlıklı bir glikoz dengesini korumak sağlık açısından kritik öneme sahiptir ve insülin bu noktada devreye girer. Pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin, glikoz seviyelerini katı bir şekilde düzenler. Yemek yedikten sonra, enerjiye dönüştürmek amacıyla kan akışından glikoz alması için vücuda sinyal verir ve glikoz fazlası olduğunda vücudunuzun bunu depolamasına yardımcı olur.

 

Vücudunuz insülin üretemediğinde veya düzgün biçimde kullanamadığında kandaki glikoz düzeyleri artar ve diyabet meydana gelir. Günümüzde dünya çapında yaklaşık 425 milyon insan bu hastalıkla yaşamakta olup, bu rakamın 2035 yılına kadar dünya genelinde 495 milyona çıkacağı, ülkemizde ise yaklaşık 12 milyon insana diyabet tanısı konulacağı öngörülmektedir. Bu korkunç rakamlarla en temel sağlık sorunlarından birisi olduğunu göz önüne alarak farklı sebeplere bağlı iki ana tipi bulunan diyabete daha yakından göz gezdirelim.

 

Tip 1 diyabet nedir?

Tip 1 diyabet, daha seyrek görülür ve diyabet hastalarının yaklaşık %10’unu etkiler. En sık olarak çocuklarda ve gençlerde görülür ve vücudunuzun az insülin üretmesinden veya insülin üretmemesinden ileri gelir. Bu, kan glikozu düzeylerinizi kontrol altına tutmak için günlük insülin enjeksiyonlarına ihtiyaç duyduğunuz anlamına gelir.

 

Tip 2 diyabet nedir?
Tip 2 diyabet daha yaygındır ve çoğunlukla yetişkinleri etkiler ve vücudun insülini etkin şekilde kullanamadığı durumlarda meydana gelir.

 

Tip 1 ve Tip 2’ye yol açan nedir?
Tip 1 diyabet, vücudunuzun insülin üreten hücrelere saldırmasından, dolayısıyla kullanılamayan glikozun birikmesinden ileri gelir. Bunun tetikleyicileri ve risk faktörleri bilinmemektedir ancak genetik ve çevresel koşulların kombinasyonu ile bağlantılıdır. Örneğin, bir kişinin ailesinde diyabet geçmişi olması riski biraz yükseltebilir.

 

Tip 2 diyabet, vücudun insüline etkin şekilde yanıt vermemesinden ve dolayısıyla kan şekeri düzeylerinin yükselmeye devam etmesinden ileri gelir. Başlangıcına genetik katkıda bulunabilse de, diyet ve fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı faktörleri bu tarz diyabetin ortaya çıkmasında büyük bir rol oynar.

 

Belirtiler nedir?
Her iki tipin belirtileri benzer olup, başlıca fark görüldükleri zamandır. Tip 1 belirtileri tipik olarak aniden ortaya çıkarken, tip 2 için belirtilerin görülmesi yıllar sürebilir. Belirtiler şunları kapsar:

 

Anormal derecede susama ve ağız kuruması

Ani kilo kaybı

Sıklıkla idrara çıkma

Sürekli açlık

Bulanık görme

Enerji düşüklüğü, yorgunluk

Yatağı ıslatma

Ellerde ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma

Cilt enfeksiyonlarında artış

Yaraların yavaş iyileşmesi

Diyabetin yol açtığı sağlık sorunları

Dünya çapında sağlık harcamalarının toplam %5’i ila %10’unu oluşturduğu tahmin edilen diyabet, erişkinlerde görme kaybı ve körlüğün başlıca nedenlerinden biridir. İlerleyen diyabet vakalarında ise diyabete bağlı parmak ve bacak ampütasyonları meydana gelebilir. Ayrıca, kalp enfarktüsü, felç ve böbrek hastalığı görülmesi riski de diyabete bağlı olarak artış göstermektedir.

 

Diyabeti nasıl önleyebilirim?
Tip 1’in nedenleri ve riskleri henüz araştırılmakta olduğundan, bu tür diyabetin nasıl önlenebileceğine dair kesin bilgilere henüz ulaşılamamıştır. Ancak en yaygın diyabet tipi olan Tip 2’ye yakalanma riskini azaltmak için alabileceğiniz çeşitli yaşam tarzı tedbirleri bulunmaktadır. Aslında, araştırmalar diyet ve egzersiz değişiklikleriyle Tip 2 diyabetten %90’a varan oranda kaçınılabileceğini ortaya koymaktadır.

 

Obezitenin Tip 2 diyabet gelişimi riskinin %80 ila %85’inden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bir başka deyişle; sağlıklı bir kilo seviyesini korumak, besleyici bir diyet yapmak, düzenli fiziksel aktivitelerde bulunmak ve tütün ürünleri kullanmamak, bu tip diyabetin önlenmesi açısından çok önemlidir.

 

Alabileceğiniz basit tedbirlerden biri; peynir ve tereyağı gibi doymuş yağlar yerine avokado, kabuklu yemiş, zeytin ve bitki yağlarında bulunan doymamış yağlar kullanmak olabilir. Su, tahıl, meyve ve sebze alımınızı artırmalı; aşırı alkol ve şekerden kaçınmalısınız. Kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmak için yüzme ve tempolu koşu gibi aerobik egzersizler ile dayanıklılık antrenmanının bir arada yapılması da büyük önem taşır.

 

Sözün özü; düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak suretiyle kolesterol, tansiyon ve glikoz düzeylerinizi takip etmeniz gerekmektedir. Unutmayın ki; her iki diyabetli yetişkinden birine henüz teşhis konulmamıştır. Bu yüzden, değerlerinizi kontrol etmek için doktorunuzdan randevu alın ve gerekli testleri yaptırarak almanız gereken önlemleri belirleyin.

 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü Nedir ? 

Dünya Diyabet Günü artan diyabetli kişi sayıları nedeniyle Uluslararası Diyabet Federasyonu (International Diabetes Federation, IDF) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ilk kez 1991 yılında gerçekleşti.

 

2006 yılında ise Birleşmiş Millet Genel Kurulu 61/225 no.lı kararında diyabetin yaşam boyu süren, ve major organ hasarları nedeniyle diyabetli kişinin yanı sıra ailesini, ülkesini ve dünyayı çeşitli risklere maruz bırakabilen bir hastalık olması nedeniyle 2007 yılından itibaren 14 Kasım’ın resmi olarak Birleşmiş Milletler Diyabet Günü de olmasını tanıdı.

 

Neden 14 Kasım’da başka bir gün değil? 14 Kasım özellikle tip 1 diyabetli kişilerde yaşam kurtarıcı insulini bulan bilim adamı Sir Frederik Banting’in doğum günü olduğundan seçilmiştir. İnsülin Sir Frederik Banting, Charles Best ve John James Rickard Macleod tarafından 1921 yılında bulundu. O tarihlerde tip 1 diyabetli kişiler 1-2 yıl yaşayabiliyorlardı. Hastaya ilk başarılı uygulaması ise 23 Ocak 1922’de gerçekleşti. Bu buluş diyabet tedavisinde bir dönüm noktası oldu. Tip 1 diyabette vücutta salgılanmayan insülinin haricen uygulanması tip 1 diyabetli kişilerin kaderini değiştirdi. Banting ve McLeod 1923 yılında tıpta Nobel Ödülü’nü kazandılar.

 

Dünya Diyabet Günü, 1991’den beri her yıl dünyanın her köşesinde kutlanıyor. Hatta bir çok ülkede 14 Kasım gününü kapsayan  hafta boyunca da çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

 

MAVİ HALKA, 2007’de dünya çapında diyabet farkındalığının  sembolü olarak kabul edildi; diyabet toplumunun diyabetle mücadelede birleşmesini ifade etmektedir.

 

Diyabetle Yaşam Derneği olarak biz de kurulduğumuz 1997 yılından beri her yıl Dünya Diyabet Günü ve o günü kapsayan hafta boyunca gerek Merkez, gerekse Şubelerimiz olarak çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinliklerin büyük bir kısmını Türkiye Diyabet Vakfı ile birlikte gerçekleştiriyoruz.

 

Tüm bu etkinliklerdeki hedefimiz diyabet farkındalığını arttırmak, diyabetli veya diyabet açısından risk taşıyan kişilerin sorunlarını gündeme getirerek çözüm yollarını beraberce aramaktır.

Kaynak: (MHA) - Malatya Haber Ajans Editör: Hidayet Özpolat
 
Etiketler: Dr., Lezan, Keskin,, Malatya'da, Her, 5, Kişiden, Biri, , Diyabetli,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Bugün Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz ?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
93
80
1
3
30
34
2
Fenerbahçe
89
89
1
5
28
34
3
Trabzonspor
58
60
12
4
18
34
4
Başakşehir
52
46
12
7
15
34
5
Beşiktaş
51
45
13
6
15
34
6
Kasımpasa
49
56
13
7
14
34
7
Rizespor
49
45
13
7
14
34
8
Alanyaspor
48
49
10
12
12
34
9
Sivasspor
48
41
10
12
12
34
10
Antalyaspor
45
39
11
12
11
34
11
A.Demirspor
41
49
11
14
9
34
12
Kayserispor
40
39
13
10
11
34
13
Samsunspor
39
37
15
9
10
34
14
Ankaragücü
38
42
12
14
8
34
15
Karagümrük
36
41
16
9
9
34
16
Konyaspor
36
34
14
12
8
34
17
Gaziantep FK
34
39
18
7
9
34
18
Hatayspor
33
38
15
12
7
34
19
Pendikspor
30
38
18
9
7
34
20
İstanbulspor
16
26
23
7
4
34
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı