Haber Detayı
14 Ekim 2021 - Perşembe 11:10
 
İnönü Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılışı Yapıldı
İnönü Üniversitesinde 2021-2022 Akademik Yılı Açılışı Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi.
Eğitim Haberi


İnönü Üniversitesinde 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni düzenlendi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve İnönü Üniversitesinin resmi YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan tören, anıta çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Anıta çelenk sunumunun ardından tören Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde devam etti.

 

Törene Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ercan Altın, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Prof. Dr. İbrahim Türkmen ve Prof. Dr. Nusret Akpolat, Genel Sekreter Mustafa Gezer, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Kamil Biter, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Neslihan Durak, Doç. Dr. Hasan Yılmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Cemal Koyunoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. 

“Yaklaşık Bir Buçuk Yıllık Aranın Ardından Yüz Yüze Eğitime Başladık”

2020 yılı Mart ayından beri küresel salgın nedeniyle çevrim içi sürdürülen eğitim-öğretim faaliyetlerini tekrar yüz yüze yapmanın mutluluğu ve heyecanı içerisinde olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, alınan tedbirler, üniversitenin güçlü altyapısı ve uygulanan hibrit eğitim modeli ile bu sürecin en iyi şekilde yönetildiğini ifade etti. 

 

İnönü Üniversitesinin 46 yıllık geçmişinde verdiği eğitim-öğretim, ürettiği bilimsel bilgi ve topluma sunduğu hizmetlerle, ulusal ve uluslararası düzeyde büyük başarılar elde ettiğini vurgulayan Rektör Kızılay, “Ülkemize ve insanlığa yararlı bilgi üretmek, yetkin bireyler yetiştirmek ve başta sağlık olmak üzere topluma en yüksek standartlarda hizmet sunmak bizim temel görevimizdir. Hedefimiz, ülkemizde ve dünyada referans alınan bir üniversite olmaktır. Bu hedefe ulaşmada bilimsellik, şeffaflık, milli ve insani değerlere saygı, girişimcilik, sürdürülebilirlik, dış paydaşlarla iş birliği ve en önemlisi öğrenci odaklılık temel değerlerimizdir.” şeklinde konuştu. 

 

Kuruluşundan bugüne devletin yaptığı yatırımlar ile Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan İnönü Üniversitesinin 7 bin dekarlık merkez yerleşkesiyle sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en güzel kampüsleri arasında yer aldığını belirten Rektör Prof. Dr. Kızılay, şehir merkezinde ve Malatya Organize Sanayi Bölgesi içerisinde iki yerleşkelerinin daha bulunduğunu kaydetti. 

 

Rektör Kızılay, İnönü Üniversitesinin altyapısını tamamlamış, güçlü fiziki donanıma sahip olduğunu; 14 Fakülte, 1’i Devlet Konservatuvarı olmak üzere 2 Yüksekokul, 4 Meslek Yüksekokulu, 6 Enstitü, 1 Teknokent ve 33 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile eğitim öğretim ve bilimsel faaliyetlerine devam ettiğini dile getirdi. 

 

2021-2022 eğitim öğretim yılında İnönü Üniversitesine kayıt yaptıran öğrenci sayısının 7608 olduğunun altını çizen Rektör Kızılay, üniversitenin mevcut öğrenci sayısının 36.709 olduğunu ve 39 ülkeden 1219 öğrencinin İnönü Üniversitesinde eğitim gördüğünü belirtti.

 

“En Önemli Hedefimiz Nitelikli İnsan Kaynağı Yetiştirmek ve Uluslararası Standartlarda Hizmet Üretmek”

Rektör Kızılay konuşmasında özgür düşünen, yeniliğe açık, yaratıcı, bireysel, toplumsal ve evrensel değerlere saygılı, içinde yaşadığı çevreye ve topluma duyarlı, öz güveni yüksek, ülkesine hizmet etme aşkı taşıyan, karşılaştığı sorunları çözme becerisine sahip gençler yetiştirmek amacı içerisinde olduklarını vurguladı. 

 

İnönü Üniversitesinin en önemli misyonunun nitelikli insan kaynağı yetiştirmek ve uluslararası standartlarda hizmet üretmek olduğuna işaret eden Rektör Kızılay, “Nitelikli insan kaynağı yetiştirmek için her yıl eğitim veren programlarımızı yeniden gözden geçirerek ülkemizin ihtiyaç duyacağı yeni programlar açmakta, ders içeriklerini paydaşlarımızın görüşlerini de alarak değiştirmekte, eğitim-öğretim süreçlerimizi gözden geçirmekteyiz. Diğer önemli bir misyonumuz ise uluslararası standartlarda hizmet üretmektir. Bu kapsamda özellikle sağlık alanında çok iddialı olduğumuzu belirtmek isterim.” dedi. 

 

“Üniversitemiz Ülkemizi Küresel Rekabette Öne Çıkaracak Başarılara İmza Atıyor” 

İnönü Üniversitesinin yetiştirdiği yetkin insan kaynağının yanında, bilimsel bilgi, Ar-Ge ve sağlık alanlarında ülkeyi küresel rekabette öne çıkaracak başarılara imza atmaya devam ettiğini ifade eden Rektör Kızılay, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

“2019 yılı verileri ışığında üniversitemiz ülkemizdeki 50 girişimci-yenilikçi üniversite arasında bulunmaktadır. Desteklediğimiz birçok proje ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül almakta, patente dönüşmekte, ülke içinden ve dışından özel kuruluşlar ve devlet kurumları tarafından ciddi şekilde takip edilmektedir. Organ nakli konusunda dünyanın en ileri merkezi olan üniversitemizin yaptığı bilimsel çalışmalar bu alanda “Malatya Kriterleri” olarak literatürde kabul görmüştür. Bilimsel çalışmalara güçlü bir destek vermekteyiz. Yine kabul ettiğimiz uluslararasılaşma stratejisi çerçevesinde uluslararası iş birliklerini ve ortak çalışmaları, salgın hastalığa rağmen sürdürmekteyiz. Yeni dönemde başta Azerbaycan, Almanya ve Rusya’da iş birliği yaptığımız üniversiteler olmak üzere uluslararasılaşma strateji belgesindeki hedeflerimiz doğrultusunda ortak bilimsel etkinlikleri yeniden başlatıyoruz. Bu kapsamda Roma La Sapinenza Üniversitesi ile Arslantepe, Almanya Giessen Üniversitesi ile Transplatasyon ve Türk Alman İlişkileri alanlarında her yıl dönüşümlü gerçekleştirdiğimiz uluslararası bilimsel etkinlikleri devam ettireceğiz.”

 

“Üniversitemiz Sağlık Alanında Çok İddialıdır”

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinin Malatya’ya, bölgeye ve ülkeye hizmet veren çok önemli bir sağlık kompleksi olduğunu ifade eden Rektör Kızılay, İnönü Üniversitesinde uluslararası standartlarda sağlık hizmeti ve eğitimi verildiğini vurguladı. Rektör Kızılay, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde çok iddialı olduklarını belirterek şunları söyledi:

 

“Hastanemiz ülkemizin ve dünyanın önemli organ nakli merkezlerinden biridir. Hastanemizde bugüne kadar 3053 karaciğer ve 335 böbrek, 1192 kök hücre ve kemik iliği, 345 kornea, 10 ince bağırsak ve 5 pankreas nakli yapılmıştır. Hastanemiz 2020 yılında Türkiye’de ince barsak ve pankreas nakli yapan tek merkezdir. Salgın hastalığa rağmen 2020 ve 2021 yıllarında organ nakli ameliyatları devam etmiştir. 2018 ve 2019 yıllarında sağlık turizmi çerçevesinde ülke dışından merkezimizde gelip tedavi olan hasta sayısı 300’ü aşmış, pandemi şartlarına rağmen 2020 yılında da sayı 211 olmuştur. Bu yıl bu sayının artacağını beklemekteyiz.”

 

“Türkiye’nin En Büyük Onkoloji Hastanesi…”

İnönü Üniversitesi TÖTM Onkoloji Hastanesinin Türkiye’nin en büyük onkoloji hastanesi olduğunun altını çizen Rektör Kızılay, hizmete girdiği tarihten bugüne kadar hastanede 58 bin 775 kanser hastasının tedavi gördüğünü kaydetti. Rektör Kızılay konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“217 yataklı Türkiye’nin en büyük Onkoloji Hastanemizin inşaatı 2020 yılında tamamlandı ve geçen yıl Ekim ayında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Onkoloji hastanemizde bugüne kadar 58 bin 775 kanser hastası tedavi görmüştür. Türkiye’nin hemen her bölgesinde hasta kabul ettiğimizi ifade etmek isterim. Tam kapasite ile çalışan hastanemiz kısa süre içerisinde Karaciğer naklinde olduğu gibi kanser alanında da ülkemizin en önemli tedavi merkezlerinden biri haline gelmiş bulunmaktayız.”

 

“İnönü Üniversitesi Diş Hastanesi 2023 Yılında Hizmete Girecek”

İnönü Üniversitesi Diş Hastanesinin inşaatına başlandığını belirten Rektör Kızılay, “Sağlık hizmetleri alanında 18 bin 350 metrekare kapalı alanı olan ve iki bloktan oluşan diş hastanemizin inşaatı başlamış bulunmaktadır. 2023 yılı Mayıs ayında hastanemizin tamamlanması ile birlikte ilimiz ve bölgemize daha çok hizmet sunacağız.” ifadeleriyle İnönü Üniversitesinin sağlık alanında hizmetlerini daha da geliştirdiğine işaret etti.

 

“İnönü Üniversitesi, YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Sürecine Dâhil Edilen 12 Üniversiteden Biri Oldu”

2016 yılından bugüne kadar üniversitede kalite çalışmalarına büyük önem verildiğini ve İnönü Üniversitesinin 2021 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Kurumsal Akreditasyon Sürecine dahil edilen 12 üniversite arasında yer aldığını vurgulayan Rektör Kızılay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“2017 yılında Üniversitemiz Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından dış değerlendirme sürecine alındı. Hazırlanan rapor doğrultusunda kalite çalışmalarımızı hızlandırarak devam ettirdik. 2018 yılını kalite yılı ilan ettik. 2019 yılında TSE EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgesini tüm akademik idari birimlerde alan ilk üniversitelerden biri olduk. 2020 yılında YÖKAK tarafından izleme sürecine alındık ve YÖKAK değerlendirme ekibinin hazırladığı 2020 yılı izleme raporunda Üniversitemizin kalite standartları açısından önemli bir seviyede olduğu rapor edildi. Kalite çalışmalarına ara vermeden devam ediyoruz. 2021 yılında Üniversitemiz YÖKAK tarafından Kurumsal Akreditasyon sürecine dahil edilen Türkiye’deki 12 üniversiteden biri oldu. Hazırladığımız 2022-2026 Stratejik Planımızda beş yıl içerisinde bütün programlarımızda akreditasyon sürecini başlatmaya hedeflemekteyiz. An itibariyle Tıp fakültemiz akredite olmuş, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Hemşirelik ve İlahiyat Fakültelerimiz ile Sağlık Bilimleri Enstitüsünde akreditasyon süreçleri devam etmektedir.”

 

“İnönü Üniversitesi Türkiye’deki Devlet Üniversiteleri Sıralamasında 26. Sıraya Yükseldi”

İnönü Üniversitesinde Ar-Ge ve bilimsel faaliyetlere ciddi düzeyde destek verildiğini dile getiren Rektör Kızılay, İnönü Üniversitesinin 2015-2016 yılı URAP sıralamasında Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında 37. sırada yer alırken bu desteklerin sonucunda üniversitenin 2021-2022 yılı URAP sıralamasında 29. sıraya yükseldiğini vurguladı. Rektör Kızılay ayrıca İnönü Üniversitesinin URAP 2021-2022 yılı sıralamasında ise devlet üniversiteleri arasında 26. sıraya yükseldiğini sözlerine ekledi.

 

“Üniversite Tarihinde İlk Kez ‘Uygulama Master Planı’ Hazırlandı”

46 yıllık İnönü Üniversitesi tarihinde ilk kez “Uygulama Master Planı”nın hazırlandığını ve senatoda kabul edilerek uygulanmaya konulduğunu açıklayan Rektör Kızılay, bu kapsamda Master Plana bağlı olarak alternatif yollar, yol genişletme, kavşak düzenlemeleri, yeni eğitim-öğretim alanları oluşturma ve sosyal mekân düzenlemeleri çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

Gelecek beş yıl için İnönü Üniversitesinin amaç ve hedeflerini içeren ve rehber niteliği taşıyan 2022-2026 Dönemi Stratejik Planı hazırladıklarını kaydeden Rektör Kızılay, “Bu yeni plan döneminde tüm akademik birimlerimizde akreditasyon sürecini başlatmak, lisansüstü öğrencilerimizin oranını yükseltmek, uygulamalı eğitimi yaygınlaştırmak, öğrencilerimizi ders dışı alanlarda da yetkin kılmak, AR-GE altyapımızı daha da güçlendirerek nitelikli bilimsel bilgi çıktılarımızı arttırmak ve bir ‘araştırma üniversitesi’ olma özelliklerini kazanmak öncelikli hedeflerimiz olacaktır.” dedi. Rektör Kızılay, 2021-2022 Akademik Yılı’nda öğrenci ve öğretim üyelerine başarılar dileyerek sözlerini sonlandırdı.

 

“Üniversiteler Şehrin Değerleriyle Örtüşen Bilimsel Faaliyetlerle Topluma Hizmet Etmeli”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2021-2022 akademik yılın hayırlı olması temennisinde bulunarak, üniversitelerin temel görevleri arasında bilimsel çalışmalar yapması ve bu bilimsel çalışmaları yaparken de şehrin değerleriyle örtüşecek değişim ve dönüşümü sürdürmesi gerektiğine değindi. Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, üniversitelerin şehre açık, sanayisiyle iş birliği içinde kalarak akademisyen yetiştiren, öğrencileri geleceğe hazırlayarak ailesine ve topluma faydalı bireyler haline getiren ve şehri ileriye taşıyan kurumlar olduğunu söyledi. 

“Malatya Bir Üniversite Kenti Haline Geldi”

Malatya Valisi Aydın Baruş ise yaptığı konuşmada üniversitelerin araştırma faaliyetlerine, özgür düşüncenin ve fikir hayatının gelişmesine katkı sağlayarak bilimsel ve teknolojik gelişmelere kaynaklık ederek içinde yaşadığı toplumun gelişmişlik, üretim ve refah artışına yarar sağladığını vurguladı. Vali Baruş, “İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesiyle birlikte Malatya’nın bir üniversite kenti haline geldiğini kolaylıkla söyleyebilirim.” ifadelerini kullanarak 2021-2022 eğitim-öğretim yılının herkese hayırlı olmasını diledi, öğretim üyelerine ve öğrencilere başarılar temennisinde bulunarak sözlerini sonlandırdı. 

 

“Karaciğer Naklindeki Başarılar, İnönü Üniversitesinin Başarılarından Sadece Bir Tanesidir”

Törende açılış dersini Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz verdi. Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Karaciğer Naklinde Bir Başarı Öyküsü - İnönü Üniversitesi” başlıklı sunumunda karaciğer naklinin tarihini ve yaşanan gelişmeleri anlattı. Yılmaz, karaciğer naklindeki başarıların İnönü Üniversitesindeki başarı öykülerinden sadece bir tanesi olduğunu vurgulayarak, “İnönü Üniversitesi karaciğer naklindeki başarı öyküsü dendiği zaman akla Karaciğer Nakil Enstitüsü değil, Sezai Yılmaz değil, Malatya gelmeli, İnönü Üniversitesi gelmelidir. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum.” ifadelerini kullandı. 

 

2019 yılının Haziran ayında dünyada ilk kez eş zamanlı olarak 5 canlı vericili karaciğer nakli yaptıklarını dile getiren Yılmaz, sözlerine şunları da ekledi: “Şu anda bunu dünyada yapacak başka bir enstitü, hastane, okul yok. Ama İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü şu anda olsa 8-10 canlı vericili karaciğer naklini gerçekleştirebilecek güçtedir. Türkiye’nin her yerine hoca göndermesine rağmen Tıp Merkezimiz gücünden hiçbir şey kaybetmedi. Gelişimine hızla devam ediyor.”

 

“19 Yaşındaki Bir Hastaya Yaklaşık 100 Yaşındaki Bir Donörden Nakil Yapıldı”

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsünün güçlü bir ekibe sahip olduğunu belirten Yılmaz, karaciğer nakli alanındaki başarıların literatüre “Malatya Approach (Malatya Yaklaşımı)” olarak geçtiğini ifade etti. Dünyada ilk kez yaklaşık 100 yaşındaki bir donörden ölmek üzere olan 19 yaşındaki bir hastaya karaciğer nakli yapıldığını dile getiren Yılmaz, naklin başarılı bir şekilde yapıldığını ve hastanın sağlığına kavuşarak yaşamına devam ettiğini belirtti. Yılmaz bu başarılı naklin uluslararası kamuoyuna da yansıdığını sözlerine eklerken ayrıca İnönü Üniversitesinin Türkiye’nin farklı illerindeki üniversite hastanelerinden ve dünyadaki 13 ayrı ülkeden cerrahlara bu alanda eğitim verdiğini kaydetti.

 

“Başka Canlı Türlerinden İnsana Karaciğer Naklini Mutlaka Gerçekleştireceğiz”

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen karaciğer nakli merkezlerinden olan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsünde başarılı operasyonların sayısının artacağını ifade eden Yılmaz, ayrıca Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın destekleriyle merkezde altyapısı ve donanımı daha da güçlendirilen laboratuvarlarda hücre nakli ile başka canlılardan organ nakli kaynaklarının geliştirilmesi çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Yılmaz “İnönü Üniversitesinde tıpkı dünyada ilk kez eşzamanlı 5 canlı vericili karaciğer naklini nasıl başarıyla yaptıysak başka canlı türlerinden karaciğer naklini de mutlaka gerçekleştireceğiz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: (MHA) - Malatya Haber Ajans Editör: Hidayet Özpolat
 
Etiketler: İnönü, Üniversitesi, 2021-2022, Akademik, Yılı, Açılışı, Yapıldı,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Bugün Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz ?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
93
80
1
3
30
34
2
Fenerbahçe
89
89
1
5
28
34
3
Trabzonspor
58
60
12
4
18
34
4
Beşiktaş
54
48
13
6
16
35
5
Başakşehir
52
46
12
7
15
34
6
Kasımpasa
49
56
13
7
14
34
7
Alanyaspor
49
50
10
13
12
35
8
Rizespor
49
47
14
7
14
35
9
Sivasspor
48
41
10
12
12
34
10
Antalyaspor
45
39
11
12
11
34
11
A.Demirspor
44
50
11
14
10
35
12
Kayserispor
40
39
13
10
11
34
13
Ankaragücü
39
43
12
15
8
35
14
Samsunspor
39
37
15
9
10
34
15
Karagümrük
36
41
16
9
9
34
16
Konyaspor
36
34
14
12
8
34
17
Gaziantep FK
34
39
18
7
9
34
18
Hatayspor
33
38
15
12
7
34
19
Pendikspor
30
38
18
9
7
34
20
İstanbulspor
16
26
24
7
4
35
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı